понедельник, 20 февраля 2023 г.

20.02.2023 Виховна година "Вшанування героїв Небесної Сотні"

 

 

Виховна година

до ДнягероївНебесноїСотні

 

 

«Вони помирали, щоб жила Україна»


Мета:ознайомити школярів із історичним та суспільним значенням Революції гідності, короткими життєписами деяких героїв Небесної Сотні, розкрити суть подвигу Небесної Сотні, вшанувати героїзм українських захисників і тих, які полягли, і тих, які сьогодні зі зброєю в руках захищають суверенітет України,прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.


Хід заходу

А сотню вжезустрілинебеса..
Летіли легко, хоч Майдан ридав.. ​
І з кров”юперемішанасльоза…
Абатькосинаще не відпускав.

 

Небесна Сотня- герої незборені,
Найкращі , найвідважніші
  сини,
Яскравим сяйвом в небі засвітились,
Щоб інші
  мріяли, любили і жили…

Вступне слово вчителя.

Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства на чолі з архистратигомМихаїлом, аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали її з небес… .

Вчитель.

Шановні учні! Сьогодні ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття.

Ми з вами вшановуємо пам'ять героїв різних історичних подій: Битви під Крутами, Голодомору 1932-33рр, Бабиного Яру. Тепер ми стали сучасниками ще однієї масової трагедії нашої країни.

11-го лютого 2015-го року, Указом Президента України № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в країні встановлено особливий пам’ятний день - «День Героїв Небесної Сотні», який відзначається тепер щорічно 20-го лютого.

У цьому документі сказано: «На підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».

На шляху до незалежності український народ завжди приносив у жертву своїх найкращих синів і дочок. У цьому довгому списку стали і герої Небесної Сотні. Саме вони зуміли рішуче стати до боротьби із злом, заплативши за перемогу надвисоку ціну – власне життя.То чи може бути забутою кров героїв, пролита на вулицях Києва? Чи можемо ми, живі, забути невинно убієнних? Можлива лише одна відповідь – Ні!

Вчитель.

Революція гідності або ж Єврореволюція, Євромайдан проходила с листопада 2013 по лютий 2014. Чому ж днем пам’яті героїв Небесної Сотні стало 20 лютого? Бо саме у цей день силові структури вперше відкрито стали застосовувати справжню зброю проти учасників революції. Рівно рік назад у Києві загинуло 67 людей, яких підступно вбивали, не даючи жодного шансу.

Сотня історій, сотня людських життів, сотня нових зірочок на українському небосхилі, сотня героїв! Сьогодні ми поговоримо про декого з них, але згадаємо всіх, бо не маємо права забувати!Ще не скоро висохнутьсльозиматерів ,які  втратилисвоїхГероїв. ОплакуєГероївНебесноїсотні  вся українськаспільнота… Ми повиннізавждипам’ятати про цихмужніх людей, які не боялись померти за Україну…Пам’ятати і розповідати  про них.  На прикладіГероївНебесноїСотнімаємовиховуватинаступніпокоління.

Зачитування віршів учнями.

«Майдан»


У центрівеликогоміста,

Яке названо Київ,

На головнійвулицівелично,

За Європу став Майдан надії.

 

І ніхто не купив людей,

Щобвони там стояли.

Ні на хвилину, годину чи день —

Докінцяусістраждали.

 

Вониприйшли не воювати,

Вонихотілипоєднати

ЄС і Україну,

Яка перетворилась у руїну.

 

Подпись: Вчитель. 
УсігероїНебесноїсотнібулипростими людьми – не депутатами, не політиками, не начальниками. У вирішальний час не змоглибайдужесидітибілятелевізорапростадивитися на те, щокоїться на вулицяхстолиці. 
Вони не думали проте, щоможутьзагинути. Вони лише знали, що так як є так далі бути в Україні не може.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Та влада так не вважала,

Вона на них «Беркут» послала.

Боялась народного гніву

І Київпідняла на війну.

 

Та люди усе проходили

Із гордо піднятою головою,

І гідність свою не загубили,

І сміливоішли до бою.

 

Теперусескінчилось.

І «Беркут» з Майдану втік,

Та, можливо, усезмінилось,

Схід і Захід разом — навік!


 

Зачитування вірша учнем.

 «Небесна сотня»

Небесна сотня – то в серцяхвогонь

Вінгарячепалав за Україну.

Віднині тихим співомзаспокой

Ти, земле рідная, свою дитину.

 

Пташинимспівом, шелестом трави

Блакитним небом, золотим колоссям

Останній раз, як матипригорне

Чоловисоке в обранкуволосся.

 

Небеснійсотнішана й молитви

За чистідуші, щозлетіли в небо.

Їм шлях високий Боже освяти,

І в мирі, Господи,

Приймидо себе.

 

Вчитель.

Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.

Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов   від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

Вчитель.

Героям Майдану, впавши мертвими за світле майбутнє України, присвячується хвилина мовчання.

(Хвилина мовчання)

Ви - майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею, здобутками підносьте її культуру. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, поважайте наш народ і нашу мелодійну мову.

Ми Єдинакраїна! Незважаючи на усінегаразди, щовідбуваються зараз, всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної та квітучоїдержави та чистого неба над головою.

Благаю, Господи, поглянь на Україну,

Благослови її на спокій, мир і лад.

І збережи її, квітучу і єдину!

Хай кинезброю і обійме брата брат.

Слава Україні! Героям слава!

 

20.02.2023 Виховна година "Вшанування героїв Небесної Сотні"

    Виховна година до Д нягероївНебесноїСотні     «Вони помирали, щоб жила Україна» Мета: ознайомити школярів із історич...